Rijnstate realiseert een nieuwe en toekomstbestendige ziekenhuisvoorziening in Elst. Zo kan het ziekenhuis mee met de green deal en CO2 arm opereren. Het Arnhemse HyMatters heeft een vernieuwend energieconcept met een waterstofvoorziening voor Rijnstate Elst ontwikkeld en ontworpen. Met dit concept kan het ziekenhuis de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen halen.
De eerste fase van de bouw van het nieuwe Rijnstate ziekenhuis in Elst is gestart. Op het terrein worden zonnepanelen gebouwd die voor de directe energiebehoefte van het ziekenhuis gaan zorgen. Maar in de zomer is er een overschot aan energie. Die energie zou je kunnen opslaan en in de winter gebruiken, maar een normale accu is daar ongeschikt voor. De accu’s doen namelijk aan zelfontlading, waardoor de elektriciteit verloren gaat.
Groene waterstof
Het overschot aan geproduceerde zonne-energie wordt daarom omgezet in groene waterstof. De geproduceerde waterstof wordt per dag opgeslagen, maar kan ook voor langere tijd worden opgeslagen. Zo gaat de energie die in de zomer is opgewekt niet verloren, maar wordt die energie in de winter gebruikt. Wanneer het precies efficiënt is om de waterstof om te zeten in elektriciteit en warmte, wordt bepaalt door een zogenaamde “smart grid” op locatie. Op die manier raakt het lokale elektriciteitsnet niet overbelast én wordt er een maximale CO2-reductie bereikt in het ziekenhuis.
Beluister de Podcast
Wil je meer weten over de uitdagingen die bij zo’n enorm project komen kijken? Of hoe het precies werkt het volledig op eigen terrein opwekken van stroom? Luister naar de podcast van Alles over Waterstof. In deze podcast gaat Frank Mietes (Alles over Waterstof) in gesprek met Willem-Jan Hanegraaf, de Programmadirecteur van de bouw van Rijnstate, en Jerom Janssen, CEO van HyMatters.
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.