Arnhemse product designer Rick Tegelaar (34) brengt industrie en interieur samen. Al 5 jaar onderneemt hij op de cleantech campus van de toekomst: Industriepark Kleefse Waard. Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is een duurzaam bedrijvenpark op het voormalig terrein van AkzoNobel. Hier zijn tientallen energie-gerelateerde bedrijven met elkaar verbonden.
Gebouw HE op IPKW is gehuurd door veertien getalenteerde Arnhemse ontwerpers, werkzaam op het gebied van productdesign, grafisch ontwerp en architectuur. Hier hebben ze beschikking over een eigen studio en een multifunctionele werkplaats met machines die ze samen hebben aangeschaft. Eén van die ontwerpers is Rick Tegelaar. Rick volgde de opleiding Product Design op ArtEZ.
“Met een aantal andere ontwerpers zat ik aan de Van Oldenbarneveldtstraat in een oude school. Deze werd echter gesloopt. We deelden toen al wat machines en lunchten wel eens samen en dat soort dingen. En zo kwamen we op het idee om de samenwerking een wat concretere vorm te geven. Bovendien vind ik het heel prettig om met industriële partijen samen te werken en de verbinding met deze sector op te zoeken.
Daarom hebben we besloten om hier op het IPKW met zijn allen een pand te huren en zo de machines, de kennis en ook een beetje de gezelligheid te kunnen delen. Anders zit je misschien op een steenworp afstand van elkaar en koop je allemaal een eigen zaag en boor enzovoort en ligt dat gereedschap de helft van de tijd stil. Het is veel efficiënter om dit samen te doen!” Rick ontwerpt objecten van verschillende materialen. Meshmatics bijvoorbeeld, een soort fijnmazig kippengaas. Deze ontwerpen zijn inmiddels in de collectie van het Amsterdamse label ‘Moooi’ opgenomen.
Voordat hij bij ArtEZ begon heeft Rick de opleiding industrieel ontwerpen gedaan en dáárvoor nog een jaar werktuigbouwkunde. “Al die technische elementen zitten nog steeds wel in mijn werk, ook al heb ik de kunstacademie gedaan. Voor de gaaslamp bijvoorbeeld heb ik zelf nog een machine gebouwd om het gaas zo nauwkeurig mogelijk te kunnen vormen, dus daar komen die skills ook weer goed van pas. Ik werk veel met materialen die in de industrie al een hele duidelijke positie hebben, maar binnen het interieur nog helemaal niet. Ik vind het interessant om dat materiaal in een nieuwe context te onderzoeken en zo te ontdekken wat de nieuwe functionele en esthetische kwaliteiten zijn.”
Momenteel werkt Rick aan nieuwe samenwerkingen die gelanceerd worden op de Salone del Mobile Milaan in April volgend jaar. ‘’Door corona lagen internationale samenwerkingen zo goed als stil. Reizen, workshops, face-to-face prototypes bekijken; het moest allemaal worden uitgesteld. Gelukkig ben ik gezond en hebben we nog zat werk, maar het blijft wel lastig. We zijn nu bezig aan toffe nieuwe dingen die eraan komen op de Dutch Design Week.’’ Rick werkt samen met één ander en soms hebben ze een stagiaire. ‘’Vaak zijn dat stagiaires van de Hogeschool van Amsterdam, omdat die opleiding goed aansluit.’’ Dus hoewel de scène wat kleiner is in Arnhem, blijft het zeker niet onopgemerkt bij de Amsterdammers.
Geboren Rotterdammer in Arnhem neergestreken
“Ik woon in Sint Marten waar ik samen met mijn vrouw een leuk hoekhuisje heb. We hebben een dochter van twee, een echt Arnhems meisje. Ik ben geboren in Rotterdam en opgegroeid in Amersfoort. Destijds ben ik voor mijn studie naar Arnhem verhuisd. Je merkt wel dat Arnhem niet het epicentrum is van het vakgebied, dus ik moet vaak naar Amsterdam of Eindhoven. Gelukkig staat daartegenover dat je hier midden in de natuur zit.
Voor een kind is het hier heerlijk opgroeien. Binnen een paar autominuten ben je in het bos of op de hei, waar ze alle ruimte hebben om te spelen. En soms is het ook wel prettig dat de ontwerpscène in Arnhem wat kleiner is, zodat je er niet continu zo in ondergedompeld bent.’’ Rick vindt het fijn om even in Amsterdam te zijn, maar ook heel lekker om daarna weer terug naar Arnhem te rijden. ‘’Ik kies er heel bewust voor om niet naar de grote stad te trekken.”
Cam Fan door Rick Tegelaar
De automotive industrie lonkt
“Wat ik nog heel interessant vind om te onderzoeken is de automotive industrie, omdat daar op dit moment zo verschrikkelijk veel aan het veranderen is. Dat product moet zichzelf opnieuw gaan definiëren met de komst van autonome en elektrische voertuigen. Het lijkt me heel erg leuk om over dat concept mee te gaan denken. Je kan zeggen: ik heb een auto nodig, maar je kan ook zeggen: ik heb vervoer nodig. Dus moet je een auto bouwen of een trein misschien?
Het is best wel een moeilijke wereld, dus op dit moment is het nog meer een ambitie dan dat ik er echt al mee bezig ben. Wel heb ik een tijdje het Arnhemse waterstofraceteam Hydromotive geholpen met het opbouwen van een netwerk. Erg leuk om te doen en een klein stapje in de richting. Af en toe is het goed om nog even hardop te zeggen waar je ambitie ligt, dan heb je zomaar kans dat er iets in die richting gebeurt!”
Wil je meer informatie over zijn ontwerpen, kijk op Rick Tegelaar.
Beeld credits
Portret Rick Tegelaar: Ronald Smits
Aluminium stoel: Masha Bakker
Watertoren: Arno Geesink
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.