Op zoek naar buitenaards leven met Arnhemse kunstvezel

3 Minuten
Parachute Nasa

Op 30 juli 2020 werd door ruimtevaartorganisatie NASA een robot naar Mars gestuurd.  Een halfjaar later, op 18 februari, landde de onbemande Rover Perseverance van NASA succesvol op Mars. De Mars-missie wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een kunstvezel van Teijin Aramid, uit Arnhem.

Het is een bekend grapje: Mars is de enige planeet die uitsluitend bewoond wordt door robots. Want al acht keer eerder stuurde NASA een robot naar Mars. Maar nooit eerder werd er zo’n zware robot naar de rode planeet gezonden. Om te voorkomen dat de Mars-robot te pletter slaat, wordt bij de afdaling gebruik gemaakt van een immense landingsparachute. De kunstvezel Technora® van de Arnhemse vezelfabrikant is gebruikt voor de constructie van deze parachute.

Vanwege het gewicht van de Mars Perseverance Rover is gezocht naar een lichte, maar oersterke kunstvezel voor de landingsparachute. Bij de zoektocht kwam NASA uit bij Airborne Systems, een vertrouwde partner van het Arnhemse bedrijf Teijin Aramid. In totaal is er 60 kilo van de Arnhemse ‘Technora®’ kunstvezel in de landingsparachute verwerkt.

Teijin Aramid produceerde in de jaren 80 voor het eerst aramidedraad Twaron®. Dit lichte draad is vijf keer sterker dan staal. Aramide wordt in van alles gebruikt. Het zit in autobanden, glasvezelkabels, de beschermende pakken van de brandweer én dus de landingsparachute van NASA.

Twarron Teijin
Twarron politiekleding Teijin
Twarron autoband Teijin

Niet de eerste keer
Die landingsparachute krijgt tijdens de landing op Mars te maken met extreme druk en krachten. NASA heeft de Technora® kunstvezel uit Arnhem nodig om ervoor te zorgen dat de Mars Perseverance Rover veilig landt. Dat is niet eenvoudig.

De gemiddelde temperatuur op Mars is 63 graden onder nul. Bovendien komen op Mars grote stofstormen voor. Om die reden is het parachutesysteem voor de lancering uitgebreid getest. Uit die tests bleek dat de Technora® kunstvezel een belasting van meer dan 30.000 kilo aan kan. Dat is ruim voldoende voor een veilige landing.

Mars Rover foto

De kunstvezel die nu door NASA gebruikt wordt, biedt betere prestaties dan veel andere synthetische vezels. Met name de uitzonderlijke mechanische en chemische kwaliteiten maken dat de Technora® vezel ideaal is voor veeleisende ruimtevaarttoepassingen. Het is trouwens niet de eerste keer dat NASA een beroep doet op kunstvezels die door het  Arnhemse Teijin Aramid gemaakt worden. Bij de missie van de Mars Curiosity Rover in 2012 leverde Teijin de ophangkoorden van de parachute. Die moesten een kracht van maar liefst 9G kunnen weerstaan.

De Mars Perseverance Rover heeft als missie om tekenen van microscopisch leven op Mars te vinden en stenen en grond te verzamelen. Het zou toch leuk zijn als buitenaards leven dankzij een Arnhemse kunstvezel wordt gevonden.

Duurzaamheid als onderdeel van strategie
Duurzaamheid heeft altijd een belangrijke rol gespeeld binnen Teijin, maar sinds de komst van de nieuwe CEO Peter ter Horst dit jaar, staat het onderwerp bovenaan de strategie. Teijin wil naar een circulaire levenscyclus van de gehele keten en daarbij gebruik maken van honderd procent herbruikbare grondstoffen. ‘’Dit doen wij door de materialen uit de markt te recyclen. Wij vragen de materialen terug van onze klanten en zetten deze weer in om nieuwe producten van te maken.

Nieuw pand Teijin

Het samenwerken met partners is essentieel.’’ Eind september nam Teijin haar intrek in een nieuw pand waar de nieuwe strategie goed terug te zien is. Zo zijn er onder andere zonnepanelen, warmtepompen, waterbesparende kranen en lunchen ze in een restaurant met lokale producten.

Klik hier voor meer informatie over Teijin Aramid.

Beeld parachute NASA en Landrover Mars:  ©Jet Propulsion Laboratory

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Peeze: honderd procent klimaatneutrale koffie. Uit Arnhem natuurlijk

2 Minuten
Peeze Koffiebonen