De Arnhemse mannenmodeontwerper Sjaak Hullekes werkte voor vele modelabels en werd wereldwijd bekend dankzij de kleding waarmee Duncan Laurence het Eurovisiesongfestival won. Met het modelabel Hul le Kes willen Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer de consument laten zien dat veel kleding onterecht wordt weggegooid. Hul le Kes geeft kleding en textiel met een nieuw design een tweede leven.
“De kledingindustrie is een van de grote vervuilers”, aldus Hullekes in een interview met Omroep Gelderland. “Als mensen hun kleding weggooien in een kliko hebben ze dat niet door. Wat ik met mijn kleding wil overdragen is dat we heel anders naar textiel moeten gaan kijken. Gooi geen kleding weg, maar koester het verval.” “
Het is niet perfectie, maar imperfectie die ervoor zorgt dat kleding interessant en karaktervol is”, stelt Hullekes. Bij Sjaak Hullekes draait het niet alleen om recycling en hergebruik van kleding die anders als isolatiemateriaal gebruikt zou worden. Het draait bij Hullekes ook om de bezieling van kledingstukken.
Zelf verven
Met hun label Hul le Kes laten ze zien dat verval en ouderdom juist heel mooi kunnen zijn. Om die reden gebruikt het Arnhemse modelabel afgedankte kleding en textiel om ze in een nieuw design opnieuw te gebruiken. Deze kleding en textiel vinden ze bijvoorbeeld bij de ReShare Store. ReShare Store verkoopt tweedehands en vintage kleding wat is ingezameld door het Leger des Heils. Uit de weggegooide kleding pikt Hullekes de kledingstukken uit die hem aanspreken door hun materiaal of hun pasvorm.
In hun atelier in Arnhem verven ze de stof met natuurlijke materialen: koffiedik, avocadopitten, theebladeren en uienschillen. De kleding wordt bewust met een vlekkenpatroon geverfd. Want volgens Hullekes moet je een vlek juist omarmen. De kleuren zullen na verloop van tijd vervagen, maar dat is geen probleem.
In het label staat met welk materiaal de kleding is geverfd, zodat mensen thuis zelf opnieuw de kleding van een nieuw vlekkenpatroon kunnen voorzien. Voor diegene die liever niet zelf aan de slag gaan ontwikkelde ze de Dyeing Service, dan geeft Hul le kes de kleding weer een nieuwe kleur.
Nog mooier wanneer je het draagt
Een van de basisprincipes van het modelabel Hul le Kes is dat de kleding comfortabel en praktisch is met een oog voor detail, vorm, materiaal en kleur. Plus: “Hul le Kes kleding is gemaakt om nog mooier te worden wanneer het gedragen wordt.”
Ieder kledingstuk uit de Hul le Kes-collectie heeft zijn eigen paspoort met informatie over de materialen, het ontwerp en de makers. Op die manier krijgt de kleding een ziel. Hullekes: “Omdat elke nieuwe drager zijn herinneringen en verhalen in het kledingpaspoort schrijft, zal het paspoort de geschiedenis van ieder kledingstuk laten zien.
Met deze geschiedenis worden slijtage, scheuren en gaten de sporen van de levensloop.” Consumenten die de neiging hebben om hun Hul le Kes kleding na verloop van tijd weg te gooien, worden uitgenodigd om het terug te sturen naar het atelier van Hullekes, zodat het herstelt wordt en opnieuw gebruikt kan worden. Het nieuwe product komt weer op de markt, inclusief het oude paspoort om bij de nieuwe eigenaar zijn levenscyclus voort te zetten.
Het is dé manier waarin Hul le Kes gelooft dat mensen meer liefde zullen geven aan de producten die we dragen.
Lees hier meer over Hul le Kes.
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.