Tussen Arnhem Centraal en de Rijn bevindt zich een bijzonder gebied. Ooit was bedacht dat in het Coehoorngebied een groot bedrijvenpark met nieuwe kantoren moest komen. Nadat die plannen gecanceld werden, groeide het Coehoorngebied uit tot Coehoorn Centraal: dé creatieve broedplaats van Arnhem.
Vrijwel iedere stad in Nederland kent wel een buurt zoals het Coehoorngebied: een enigszins verouderd gebied waar plannen voor gemaakt worden die vervolgens niet doorgaan. Meestal glijden dit soort buurten af tot een plek waar je liever niet wilt zijn. In het Coehoorngebied liep het anders. Deze buurt kwam juist tot leven. Tegenwoordig bruist de buurt van de creatieve bedrijven, zzp’ers en start-ups. In totaal hebben tachtig bedrijven hun onderkomen in een van de zeven oude kantoorpanden die samen Coehoorn Centraal vormen.
Creatief DNA
Paul de Bruijn is een van de initiatiefnemers van Coehoorn Centraal. “We zitten helemaal vol”, zegt hij trots. “We hebben nog altijd meer aanmeldingen dan dat we plek hebben.” In Coehoornpark, midden in het gebied wijst hij om zich heen. “Hier zie je de kracht van Coehoorn Centraal. Aan de ene tafel zitten studenten van ArtEZ te werken en daarnaast zie je mannen in pak die aan het overleggen zijn. Iedereen is hier welkom. Mensen uit verschillende sectoren werken hier naast elkaar en met elkaar.” “Een goed voorbeeld van die samenwerking zie je in het pand waar café Stella by Starlight zit. In dat pand werken nog twee andere bedrijven, maar inmiddels weet je niet meer waar het ene bedrijf begint en waar het andere bedrijf ophoudt”, aldus De Bruijn. “Samenwerking, variatie, veelzijdigheid en creativiteit horen bij het DNA van Coehoorn Centraal. De maatschappelijke en economische waarde van dit gebied is enorm.”
Dingen die nergens anders kunnen
Coehoorn Centraal trekt bedrijven uit alle hoeken van de samenleving aan. Van landschapsarchitecten tot grafisch ontwerpers en van organisatoren van evenementen tot architecten. Ook de lokale omroep RTV Arnhem heeft er zijn onderkomen. “De kracht van Coehoorn Centraal is dat je onderdeel bent van een community”, legt Paul de Bruijn uit. “We hebben hier een goede basis voor mensen om een bedrijf te starten. We doen niet aan begeleiding zoals je dat in andere steden wel ziet. Maar doordat er veel wordt samengewerkt, versterken de bedrijven elkaar. Daardoor ontstaan hier dingen die nergens anders kunnen.” Als voorbeeld noemt De Bruijn Coehoornpark. “Toen we met Coehoorn Centraal begonnen, was dit een bouwplaats. Hier stond ooit een kerk die is afgebroken. NL Greenlabel kwam naar aanleiding van een blog op onze website over een tuin in Berlijn naar ons toe met de vraag of ze de bouwplaats konden inrichten als park. Ze waren bij de gemeente stomverbaasd toen we hen meldden dat we hier een park wilden aanleggen. Met hulp van meerdere ondernemers is dat gerealiseerd. Het park werd geopend door de staatssecretaris.”
Van tijdelijk naar blijvend
Het idee voor Coehoorn Centraal ontstond in 2013. Paul de Bruijn had in Berlijn op verschillende plaatsen broedplaatsen zien ontstaan in buurten die nog wachtten op een nieuwe toekomst. De Bruijn: “Een aantal actieve Arnhemmers had hier in de zuidelijke binnenstad een gebied gezien dat in aanmerking kwam. Bij de gemeente hebben we gevraagd of we de loodsen en panden mochten gebruiken. De gemeente zag dat niet zitten. Ze wilden dat stadsdeel op korte termijn ontwikkelen, maar de gemeente vond het wel een goed idee. Tot onze verrassing boden ze ons toen de panden in het Coehoorngebied aan.” Met de gemeente werd afgesproken dat de panden in het Coehoorngebied voor vijf jaar gehuurd konden worden om een creatieve broedplaats te creëren.
Ondanks het enorme succes van Coehoorn Centraal zag het er in 2018 naar uit dat het over en sluiten was voor de broedplaats. “We stonden in het voorjaar van 2018 op het punt om de stekker eruit te trekken”, vertelt De Bruijn. “De termijn van vijf jaar liep af. Het bericht dat we gingen stoppen zorgde ervoor dat de gemeenteraad in een spoedvergadering alsnog besloot tot een toekomst voor Coehoorn. Inmiddels hebben we een overeenkomst met de gemeente gesloten en is duidelijk dat we hier kunnen blijven.”
Kijk voor meer informatie op Coehoorn Centraal.
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.