Stel, je hebt een goed idee waarmee je de energietransitie een boost geeft. Je werkt het uit, verkoopt je eerste diensten of producten en draait je eerste omzet. En dan? Voor veel bedrijven is de fase van startup naar groei en industrialisatie erg lastig. Er komt veel op je af, zo ook partijen die hulp bieden, maar daar wel aandelen voor terug willen. En dat terwijl je als scale-up eigenlijk nog geen aandelen wil verkopen. Generation-E laat zien dat dat anders kan. We spraken programmamanager Martin Landkroon.
‘’Ik heb jarenlang bij banken gewerkt en wat me daar opviel, was dat ondernemers in de scale-up fase verreweg de meeste vragen hadden. Ze liepen tegen dingen aan waardoor ze niet de groei konden maken die er wel in zat’’, vertelt Martin. Generation-E is een programma, waarvan KplusV het programmamanagement voert, dat gericht is op het helpen van ondernemers in de scale-up fase. Het programma is geïnitieerd door ondernemende kennispartijen die hun expertise risicodragend willen inzetten om in Gelderland een boost te geven aan hoogwaardige scale-ups met betekenis voor innovatie en transitie.
‘’Met Generation-E focussen we ons nu echt op scale-ups. Startups heb je nodig, die vernieuwen en dat is fantastisch, maar juist door meer massa te creëren, maak je meer impact’’, vertelt Martin.
Ecosysteem compleet
Het kantoor van KplusV op IPKW is omringd door startups en scale-ups in de duurzame energie. ‘’Er is hier zoveel hulp te krijgen, denk aan programma’s voor startups, maar ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Kiemt die in de pre-seed fase helpen. Nu we ook een programma hebben dat zich op scale-ups richt, hebben we volgens mij het hele ecosysteem hier compleet. De laatste schakel in de keten.’’
In Arnhem gaan de handen uit de mouwen
Als startup die 10 producten succesvol geleverd heeft, maar daar graag 10k producten van wil maken, ben je bij Generation-E aan het goede adres, Maar waar kunnen ze dan precies hulp bij krijgen? Generation-E heeft meer dan twintig kennispartners. Dit zijn bedrijven die hun sporen verdiend hebben in de wereld van duurzame energie en ook echt veel kennis en expertise hebben. ‘’Hier zit onder andere Deloitte bij, maar ook de Rabobank, Venntiv, Dirkzwager en vele anderen. Al deze partijen hebben hun eigen expertises. Wat we doen is de partijen verzamelen tijdens een selectiemeeting. Hier gaat de scale-up pitchen en vertellen ze waar ze hulp bij nodig hebben. Hebben ze behoefte aan financiële hulp, dan kan Rabobank of subsidieadviseur Venntiv goed helpen. Is er ook behoefte aan juridische ondersteuning, dan is Dirkzwager een goede match’’, zegt Martin. Generation-E stelt een team samen waarin precies die expertise is ondergebracht die de betreffende scale-up nodig heeft voor de volgende groeifase. Door al deze expertises en de directe hulpvraag, krijgt iedere scale-up de hulp die bij ze past. Dat kan één kennispartner zijn, maar meestal zijn dit er meer. Het gaat hier niet om eindeloos praten, partners steken echt hun handen uit de mouwen. Ze doen dingen waar de scale-up, maar ook de wereld door duurzame impact écht wat aan heeft. ‘’Die handen uit de mouwen mentaliteit zie je ook terug in Arnhem’’, vertelt Martin. Niet iedere onderneming komt in aanmerking, soms blijkt in een selectiemeeting dat het nog net te vroeg is om op te schalen, omdat bijvoorbeeld het product nog niet helemaal staat. Wat Generation-E dan doet, is de startup doorverwijzen naar een ander programma dat beter aansluit. ‘’We wijzen ze nooit de deur, maar helpen ze altijd verder’’.
In Arnhem bedacht, met de wereld gedeeld
Martin komt zelf uit Twente, maar vertelt soms jaloers naar Arnhem te kijken. ‘’Er gebeurt van alles in Delfzijl, in Rotterdam, maar kijk eens naar al die initiatieven op energiegebied die hier in Arnhem uit de grond komen. Een scale-up die nu deelneemt aan het programma is Deep Water Energy. Ze hebben een waterturbine gemaakt die in langzaam stromend water energie opwekt. Een wereldwijde innovatie die enorme stappen maakt. We hebben een groep van acht kennispartners samengesteld die met elkaar afgestemd de groei begeleiden. Water Energy doet nu ook projecten in Afrika, waar ze dus de toepassingen die hier bedacht worden delen. Al die kennis komt wel uit Arnhem! Dat is toch mooi. Ik zie Arnhem als een duurzame energie parel aan de Rijn, die we met zijn allen aan het oppoetsen zijn’’, zegt Martin. Geen aandelen, wat wel? De investeringen die de kennispartners doen zijn groot. Iedere scale-up die in het programma mee gaat draaien, krijgt 530 uur in tijd van kennispartners beschikbaar. Meestal zijn die uren verspreid over een periode van één tot anderhalf jaar. Onderscheidend aan dit programma is dat de scale-ups geen aandelen weg hoeven te geven. Zo houden de ondernemers zelf de controle. Generation-E werkt met een succesfee. Een van tevoren afgesproken percentage, aan het eind van het traject als de omzet is opgeschaald en financiële middelen beschikbaar zijn. Als de omzet niet verhoogd is, hoeven de scale-ups ook niets te betalen. Kennispartners lopen dus een zeker risico en hebben geen garantie. ‘’Omdat onze kennispartners echt hart hebben voor duurzame energie en een bijdrage willen leveren aan de versterking van de regionale economie en de energietransitie, nemen ze dat risico voor lief. Het is voor hen ook goed om al die parels langs te zien komen. En we zorgen ervoor dat duurzame energie ook een soort spiraalwerking naar boven krijgt. Als de scale-up bij Generation-E geholpen is door een bepaalde partner, is het vaak zo dat de scale-up bij die partner blijft als ze flink is doorgegroeid. Die beweging zie je in Oost-Nederland en met name in Arnhem steeds meer ontstaan.’’
Meld je aan als scale-up of kennispartner
Heb je een bedrijf in de duurzame energie in de fase van startup naar scale-up gaat en kun je wel wat hulp en expertise gebruiken? Neem dan contact op met Martin Landkroon via m.landkroon@kplusv.nl. Ben je een gerenommeerd bedrijf met hart voor duurzame energie en wil je met kennis en kunde bijdragen aan de groei van innovatieve scale-ups of wil je graag de nieuwste scale-ups als eerste voorbij zien komen? Ook dan ben je van harte welkom contact op te nemen met Martin Landkroon.
Kijk voor meer informatie op de website van Generation-E of lees meer over de geschiedenis van (duurzame) energie in Arnhem.
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.