Met wereldwijd een jaaromzet van meer dan 2,5 miljard euro, is advies-en ingenieursbureau Arcadis een van de grootste bedrijven in Arnhem. De naam Arcadis is afgeleid van Arcadia, wat in de Griekse mythologie de prettigste plaats op aarde is om te leven. Het logo van Arcadis is een vuursalamander; een dier dat alleen kan leven in een ecologisch stabiele omgeving. Daarmee is het meteen duidelijk: Arcadis heeft die tweewaarden hoog in haar vaandel staan.
Duurzaamheid en circulair bouwen zijn voor Arcadis de pijlers bij alle werkzaamheden die zij uitvoeren voor overheden en het bedrijfsleven. Arcadis houdt zich bezig met de infrastructuur voor water, milieu en gebouwen door projectmanagement, advies en ontwerp. Het Nederlandse hoofdkantoor zit al sinds 1888, toen Arcadis nog de Nederlandsche Heidemaatschappij heette, in Arnhem.
Arcadis is in Nederland één van de koplopers met betrekking tot circulaire economie. In een circulaire economie verliezen grondstoffen zomin mogelijk waarde, waardoor wegrondstoffen hergebruiken en er geen afval ontstaat. Er worden duurzame energie bronnen zoals water, zon en wind gebruikt. Arcadis heeft rol gehad in het tijdelijke station Arnhem, tijdens de bouw van het huidige station. Ook heeft Arcadis de HAN Sportcampus ontworpen. Een project waarin duurzaamheid in het hele ontwerp verworven zit.
Koploper
Het doel van de overheid om in 2050 volledig circulair te zijn, is nog ver weg. Op dit moment wordt naar schatting 90 procent van de grondstoffen niet her gebruikt. Volgens Arcadis komt dat in de bouwsector voor een deel doordat zij traditioneel zijn ingesteld. Bij het vernieuwen van wegen leggen we eerst de nieuwe structuur aan, voordat we de bestaande slopen. Dat verhindert het hergebruik van materialen binnen de project grenzen”, aldus Esther Heijink, senior adviseur Duurzame Infrastructuur bij Arcadis. Arcadis probeert bedrijven en overheden te helpen bij het bedenken van circulaire oplossingen. Dankzij de ervaring die Arcadis heeft opgebouwd, werd het bedrijf onlangs door Frans Timmermans nog geroemd als koploper.
Transformatiepotentiemeter
Een nieuwe loot aan de indrukwekkende rij diensten die Arcadis aanbiedt, is de transformatiepotentiemeter. Een direct gevolg van de coronacrisis.“ De COVID-19 crisis raakt ons allemaal”, aldus Arcadis. “De gevolgen op maatschappij en economie zijn nog lang zichtbaar. Daarom denken we dat een mate van social distance voorlopig een onderdeel blijft van onze samenleving. Onze gebouwen moeten hierop worden voorbereid.
Om op een efficiënte en systematische manier te kunnen vaststellen of een gebouwvoldoende potentie heeft om tijdelijk of permanent een andere invulling te krijgen, heeft Arcadis een Transformatiepotentiemeter ontwikkeld. Via een checklist wordt gekeken of een gebouw zich leent voor een succesvolle transformatie. Ook dat is werken aan een circulaire economie.
Volledig klimaatneutraal
In het kader van ‘practice what you preach’ kan Arcadis indrukkwekkende cijfers laten zien. De bedrijfsvoering van Arcadis is inmiddels 100 procent klimaatneutraal.“ Dit vinden wij heel logisch. Zo geven we vorm aan de uitdaging om het klimaatprobleem onder controle te krijgen”, aldus het bedrijf. “Het verbeteren van de kwaliteit van del eefomgeving is onze passie. We werken aan oplossingen met maximale waarde voor mens, economie en milieu. Dit doen we voor onze klanten. In onze bedrijfsvoering geven we het goede voorbeeld.
Voor meer informatie kijk op Arcadis.
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.