Innovatie op het gebied van energie is door de wereldwijde energiecrisis nog nooit zo belangrijk geweest. We weten dat er een omslag moet komen naar duurzame energie en minder uitstoot. Maar hoe draagt Arnhem bij aan een duurzamere wereld?
Molenplaats Sonsbeek is het oudste industrieterrein in Arnhem en ontstond in de 15e eeuw. Het water van de Sint Jansbeek drijft de molen aan, wat zorgt voor een duurzame productie van het meel. Naast de bekende molen in Park Sonsbeek is de elektrische trolleybus sinds 1949 niet meer weg te denken uit de stad.
Sinds de jaren ‘20 vestigden belangrijke bedrijven in de energietechniek zich in de Gelderse hoofdstad. Met de komst van KEMA in 1927 kreeg Arnhem het grootste testlab in elektra ter wereld. Een andere grote partij die zich in Arnhem vestigde is TenneT. In 1969 werd de toren gebouwd die zorgt voor communicatie tussen onderstations in het hoogspanningsnet.
In de jaren daaropvolgend werd Arnhem meer en meer een broedplaats voor de energiesector. De komst van grote spelers in de energiewereld zoals KEMA en TenneT zorgden ervoor dat Arnhem een interessante vestigingsplaats werd voor andere energiebedrijven, onderwijsinstellingen en initiatieven.
Daarnaast maakt de focus en steun van de gemeente op groene initiatieven, Arnhem een interessante locatie. Een goed voorbeeld hiervan is het initiatief New Energy Made in Arnhem en de komst van innovatieve werkplekken zoals Businesspark Arnhems Buiten en IPKW.
Een groen netwerk
Als we nu kijken naar de energiesector in Arnhem dan zien we veel spelers op het gebied van energievoorziening, clean mobility (waterstof, elektrische laadinfrastructuur) en circulaire economie. Bedrijven en initiatieven in de energiesector maken samen een groot groen netwerk in de stad en regio.
Internationaal toonaangevende bedrijven als DNV-GL, DEKRA en Allego hebben naast KEMA, TenneT en Alliander hun hoofdkantoor in Arnhem. Andere Arnhemse bedrijven die zich specialiseren in innovaties op het gebied van energietransitie zijn Nedstack, MTSA, HyET, Hymove en HyGear.
Internationale kansen voor de energiesector in de regio Arnhem
Niet alleen Arnhem, maar ook de regio biedt de energiesector kansen om te ontwikkelen, testen en op te schalen. Door de strategische ligging is Duitsland een interessante markt en technologiepartner voor veel bedrijven. Denk aan internationale samenwerkingen op het gebied van waterstoftransport, energieopslag voor de bebouwde omgeving en overschakeling van L-Gas naar H-Gas (L = laagcalorisch gas en H = hoogcalorisch gas, oftewel gas met een lagere of hogere energiewaarde).
Waterstof en smart grids zijn volop in ontwikkeling
Op Businesspark Arnhems Buiten kom je grote spelers in de energiewereld tegen, zoals TenneT en DNV-GL die zich specialiseren op het gebied van elektriciteit en betrouwbare energielevering. Het kortsluitingslab van DNV-GL is uniek in de wereld en maakt daarmee Arnhem een interessante vestigingsstad voor andere bedrijven in de sector.
DNV-GL helpt bedrijven met een veilige en duurzame bedrijfsvoering en is daarnaast ’s werelds grootste classificatiemaatschappij voor schepen en offshore-installaties. Het bedrijf speelt een belangrijke rol als technisch adviseur voor de olie- en gassector.
IPKW is een bijzondere plek voor clean mobility. Met het Clean Mobility Centre, Generation E en bedrijven als Hygear en Nedstack gaat het op IPKW vooral over duurzame mobiliteit en energie-innovaties. Maar ook bedrijven zoals Veolia, Allego, Accsys en Save Plastics op het gebied van circulariteit en creatieve industrie zijn hier aanwezig.
Daarnaast bundelen sinds vorig jaar tien Gelderse industriebedrijven en onderwijsinstellingen hun krachten. Het doel van de samenwerking is een een power-to-power installatie te bouwen van 6 megawatt op het IPKW in Arnhem. Die is goed voor de energievoorziening van ongeveer 2000 huishoudens met waterstof uit groene stroom.
Naast waterstof zijn de innovaties in smart grid volop in ontwikkeling. Grote partijen als Alliander, Allego en TenneT werken in de regio aan het smart grid van de toekomst. Met smart grid technologie zorgen deze bedrijven voor een energienetwerk met een slim meet- en regelsysteem. Een energienetwerk waarbij gebruikers hun elektriciteit ook aan het netwerk kunnen leveren.
Opslag van energie vindt lokaal plaats in batterijen in huis en elektrische auto’s. Warmtepompen, elektrische boilers, zonschakelaars voor de zonnepanelen en brandstofcellen zijn daarnaast onderdeel van het nieuwe groene huishouden.
Voor meer informatie kijk op IPKW, Arnhems Buiten of duurzame energie. Meer over de plek waar innovaties op het gebed van new energy ontstaan en groeien? Kijk dan eens bij Connectr.
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.