Arnhem Onderneemt met Marcel van de Peppel

4 Minuten
Miscancell

Van globalisering gaan we steeds vaker terug naar lokalisering. Het is vaak duurzamer, stoot minder CO2 uit en het is in veel gevallen ook een stuk logischer. Maar om lokaal papier te produceren, is er onvoldoende hout in Nederland. Marcel van de Peppel biedt daar met zijn bedrijf Miscancell een oplossing voor: ‘’we maken papier van olifantsgras, lokaal gegroeid op Nederlandse landbouwgrond.’’

Marcel van de Peppel
Marcel van de Peppel
Marcel van de Peppel

Wat is je naam?
Marcel van de Peppel

Waar ben je geboren?
In Wageningen.

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
We zochten een goede plek voor Miscancell en kwamen toen bij IPKW terecht. Dit is toch wel de hotspot op het gebied van innovatie. Er is hier enorm veel synergie en de infrastructuur is perfect ingericht om alle startups die hier zitten te faciliteren.

Wat verkoop je?
Wij verkopen duurzame waardeketens.

Waarom verkoop je dat?
In mijn voorgaande werk zat ik al in de papierindustrie. Papier bestaat voor 99% uit hout. Nederland is geen bosland, we hebben hier veel landbouw. Dat hout moet dus volledig geïmporteerd worden. De brancheorganisatie van de Nederlandse papierindustrie heeft toen een onderzoeksstrategie uitgezet voor alternatieve lokaal beschikbare vezels. We deden onderzoek naar papier gemaakt van tomatenstengels en paprikastengels.

We konden er papier van maken, maar geen wit papier. Voor wit papier heb je een schone witte vezel nodig. We probeerde het met Olifantsgras (de Miscanthus). We kwamen erachter dat Olifantsgras het op alle vlakken goed deed. Toen dacht ik: daar moet ik wat mee doen. Ik ben toen samen met een compagnon Miscancell gestart.

Olifantsgras groeit ontzettend snel en makkelijk. Als het is uitgegroeid, trekt al het leven uit de stengel terug naar de bodem. Je houdt een droge stengel over die bijna volledig uit CO2 bestaat. We hebben geleerd om iedere grondstof uit de stengel te benutten. Cellulose voor het papier, maar ook xylitol voor de cosmetica-industrie bijvoorbeeld.

Wat wil je bereiken?
Misschien way above me, maar het zou mooi zijn als we de kringloop kunnen sluiten en de gedane schade aan de aarde recht kunnen zetten. Als we daar ook maar een steentje aan bij kunnen bijdragen, is dat heel gaaf.

Wie of wat inspireert jou?
De natuur, ik ben het zoveel meer gaan waarderen.

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
Drawdown: het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren.

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
Ik heb in mijn leven nog nooit ook maar één minuut naar Netflix gekeken. Maar ik kan af en toe wel genieten van een Tarantino film ofzo. En wat we thuis doen is in de kerstvakantie matrassen in de woonkamer leggen en met zijn allen een filmmarathon houden. Daar kan ik van genieten, al is een Tarantino film nu nog een beetje te vroeg voor de kinderen. 😉

Wat is jouw tip aan andere ondernemers
Benut je netwerk, maar trek je eigen plan.

Wat vind je leuk om te doen in Arnhem?
Arnhem is ontzettend innovatief en ondergewaardeerd. Kijk bijvoorbeeld naar IPKW en wat er hier allemaal bedacht en gedaan wordt. Ook de natuur in Arnhem is geweldig. Ieder ecosysteem dat je in Nederland hebt, kun je hier vinden. Bossen, heiden, heuvels en rivieren.

Welke andere Arnhemse ondernemer inspireert jou?
Ruud Koornstra, hij is vooruitstrevend en doet waar hij zin heeft. Hij is een van de oprichters van Oxxio en heeft ook de Ledlamp naar Nederland gebracht. Daarnaast zet Ruud zich als Nationale Energiecommissaris in voor onder andere de verduurzaming van de woningbouw.

Wil je meer weten over Miscancell? Bekijk dan de website. Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Alex van Hooff: “Innovatie is van levensbelang”

4 Minuten
Ocean Burgers'Zoo