Drijvende woningen, zelfrijdende auto’s, herten in de uiterwaarden, beekjes met watervallen en groen in plaats van asfalt. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een scenario voor een stad van de toekomst ontworpen en namen Arnhem als voorbeeld. Hiermee wil de WUR steden uitdagen om nu al na te denken over klimaatbestendigheid op lange termijn.
Met schetsen, illustraties en 3D-visualisaties laten de onderzoekers zien hoe de mens kan samenwerken met het landschap in plaats van ertegen te strijden. Het scenario wordt opgesteld aan de hand van zes thema’s: wonen, verkeer en vervoer, stadsklimaat, energie, water en biodiversiteit en landbouw. Klimaatadaptatie is eigenlijk maar één kant van het verhaal. In essentie gaat het om het begrijpen van het landschap en al zijn processen.
Keuzes maken voor de toekomstNederland 2120. Wethouder Cathelijne Bouwkamp: ‘’ Het is mooi dat de WUR Arnhem gekozen heeft als stad om de klimaatscenario’s uit te werken. Dit toekomstbeeld is geen blauwdruk, maar een denkrichting die inspireert. Dit kunnen we gebruiken ter inspiratie in onze gesprekken en plannen. Ver vooruit blikken is echt nodig. Dat het klimaat verandert is geen politieke keuze, maar hoe we daar mee omgaan wel. In onze strategie Klimaatadaptatie hebben we al maatregelen getroffen voor de korte en middellange termijn. Belangrijk daarbij is om ook nu al rekening te houden met de gevolgen van de klimaatverandering op de lange termijn zodat we nu al de goede keuzes maken. Het is belangrijk dat de wetenschap ons daarbij scherp houd.’’ Waarom Arnhem? Iedere Nederlandse stad had als voorbeeld gekozen kunnen worden, maar de WUR koos toch voor Arnhem. ‘’ We hebben gekozen voor het uitwerken van Arnhem omdat de stad op de grens van twee soorten Nederlandse landschappen ligt: de hogere zandgronden en het rivierengebied. De ideeën voor de hooggelegen gebieden kun je ook toepassen op delen van Apeldoorn, Nijmegen of Bergen op Zoom. Bij de laaggelegen gebieden komen steden in Noord- en Zuid-Holland ook in aanmerking,’’ zegt Ilse Voskamp, onderzoeker WUR Klimaatbestendigheid.
Hoe zien Nederlandse steden er over honderd jaar uit? Één ding is zeker: we krijgen te maken met grote uitdagingen. De aarde warmt op en we moeten onze energie duurzaam opwekken. Het is vaker extreem droog en heet, of er valt juist veel regen. Eerder maakte de wetenschappers van de WUR een overzicht van de verwachte trends en prognoses voor de verre toekomst van heel Nederland met een focus op klimaatverandering en klimaatscenario’s. Dit hebben ze vertaald naar de visieHoe kan het eruit zien?Lees het hier.
Het visierapport neemt je mee naar 2120 waarbij je in Arnhem door drie landschappen heen gaat: in het noorden de Veluwe, waar mensen wonen in het groen. Er zijn nieuwe meren aangelegd voor het opwekken van energie. Op de flanken van de Veluwe komen de nieuwe stad, de historische stad en de natuur in één te vallen. Er zijn mogelijk brede sprengenbeken om langs te wandelen, je kunt een terrasje pakken of een duik nemen bij de mogelijke watervallen. Er waait een frisse wind door groen bedekte gebouwen heen en er is verkoeling te vinden in het rivierengebied. Het landschap verandert het hele jaar door en deint mee met de standen van het water. Het is zelfs mogelijk dat je bij hoog water met je fiets via een boot naar je drijvende woning vaart. Benieuwd naar het hele onderzoek van de WUR?
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.