Arnhem – Donderdag 6 oktober 2022 is het zover: Dan vindt voor de vierde keer het innovatieve en informatieve festival The Future of Us plaats op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. The Future of Us is hét evenement in Oost-Nederland over de energietransitie, circulaire economie en innovatie en wordt georganiseerd door Kiemt en IPKW. Dit jaar heeft het festival de titel ‘Changing our ways’ met als thema: Hoe trotseren we de afhankelijkheid van grondstoffen binnen de energietransitie? Niemand minder dan de Franse journalist Guillaume Pitron zal aanwezig zijn om een oplossing voor dit dilemma aan te dragen.
Thema: De energietransitie en de eindigheid van grondstoffen
Op 6 oktober aanstaande is iedereen die geïnformeerd, geprikkeld, geïnspireerd en gemotiveerd wil worden om meer te doen binnen de energietransitie, circulaire economie en innovaties van harte welkom op IPKW van 13.30 tot 19.00 uur. We zullen dit jaar inzoomen op de eindigheid van fossiele grondstoffen binnen de energietransitie vanuit de circulaire principes. Een koolstofarme samenleving heeft een flinke hoeveelheid grondstoffen nodig die nauwelijks voor handen is in de Europese Unie. Energie produceren met groene technologieën, zoals zon en wind, vergt veel schaarse grondstoffen. Hoe gaan we aan dit dilemma het hoofd bieden?
Veelzijdig programma met keynote spreker Guillaume Pitron
Pitron werkt onder andere voor Le Monde Diplomatique en National Geographic. In 2018 publiceerde hij, na zes jaar onderzoek, zijn boek "The Rare Metals War: the dark side of clean energy and digital technologies”. Op het festival zal hij de aanwezigen meenemen in welke oplossing hij voor ogen ziet.
Naast Pitron is er veel meer te zien en beleven: Op diverse podia kan worden deelgenomen aan masterclasses, tafelgesprekken, workshops en discussies. Zo zullen Helga Witjes, gedeputeerde bij provincie Gelderland en Nermina Kundic, wethouder Onderwijs en Jeugd, Duurzame Mobiliteit en Economie bij gemeente Arnhem, geïnterviewd worden over hun visie op het thema. Ook kan er een masterclass gevolgd worden over wat er naast technologische ontwikkeling nog meer nodig is om de transitie te laten slagen. Deze zal worden verzorgd door Erik Jansen van de HAN University of Applied Sciences. En neemt directeur van Connectr, Jeroen Herremans, de deelnemers mee in wat zij nu ontwikkelen en welke waarde dat heeft voor het versnellen van de energietransitie en de regio. Ook reizen we met Go4Export voorbij de grenzen over de samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van de energietransitie.
Op het inspiratieplein kunnen bezoekers zich laten inspireren door vele innovaties. Zo kun je als deelnemer in de elektrische trekker van H2Trac stappen en virtueel beleven hoe deze rijdt, de nieuwste circulaire zonnepanelen bewonderen, aan het RVO Rad van Fortuin draaien en je laten onderdompelen in innovatief energiegebruik en opslag.
Het volledige programma is te vinden op www.thefutureofus.nl.
Uitreiking Jan Terlouw Innovatie – en Ambitieprijs
Tijdens het festival worden ook de winnaars van de Jan Terlouw Innovatie- en Ambitieprijs bekend gemaakt voor de meest innovatieve en duurzame ondernemers van Oost-Nederland. Jan Terlouw zal de prijs hoogstpersoonlijk komen uitreiken! Met deze prijs geeft medeorganisator Kiemt duurzame innovatieve ondernemers een boost. Dit jaar alweer voor de 12e keer!
Gratis aanmelden
Kaarten voor het festival zijn gratis te reserveren via deze link. Wacht er niet te lang mee, want er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.
Over The Future of Us
Hoe ziet onze toekomst eruit? In de nieuwe wereld is alles circulair en wordt energie duurzaam opgewekt. The Future of Us – Changing our ways wil met dit innovatieve netwerkevenement vertellen, inspireren en verbinden binnen de thema’s innovatie, energietransitie en circulaire economie. Om zo samen te versterken en te versnellen naar een duurzame toekomst. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, Go4Export, HAN University of Applied Sciences, Radboud Universiteit, RVO, GloedCommunicatie en Nedstack.
Initiatiefnemers Kiemt en IPKW
The Future of Us wordt georganiseerd door Kiemt en Industriepark Kleefse Waard.
Kiemt is een netwerkorganisatie op het gebied van energietransitie en de transitie naar een circulaire economie in Oost Nederland. Het versnellen van deze transities vraagt een gezamenlijke inspanning van startups, scale ups, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Sinds 2005 heeft Kiemt hiervoor in Oost-Nederland een sterk netwerk opgebouwd. De aangesloten partners van Kiemt vormen een hecht innovatienetwerk waarin kansen worden benut door effectief te scouten, screenen en ondersteunen.
Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is een 90 hectare grote werklocatie die duurzame energie-
gerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt. Samen met de overheid, het
onderwijs en het bedrijfsleven wordt gewerkt aan de cleantech campus van de toekomst in Arnhem.
Het is de ambitie van IPKW om in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland te zijn.
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.