Museum Arnhem is gestart met een crowdfundingsactie. In het voorjaar van 2022 heropent Museum Arnhem na een grootschalige vernieuwing aan de Utrechtseweg. Bij dit verbouwde museum hoort een nieuwe tuin, waar iedereen straks welkom is, ook zonder toegangskaartje. Het museum kan de vernieuwing van de tuin bijna helemaal realiseren, maar heeft voor het laatste deel van de financiering deze crowdfunding opgezet. Mensen kunnen de actie steunen door een speciale Tichelaar tegel te kopen, dezelfde als die op de nieuwe vleugel komen.
Directeur Saskia Bak kan niet wachten tot de heropening van het museum: ”De tuin van Museum Arnhem wordt de nieuwe groene ontmoetingsplek van de stad. Ook zonder museumticket kan men naar de beeldencollectie komen kijken, iets drinken met uitzicht op de Rijn of een potje pingpongen. Het wordt een plek om te ontspannen in Arnhem, waar iedereen gebruik van kan maken. U kunt dit mede mogelijk maken door een Tichelaar tegel te kopen via onze crowdfunding.”
Iconische werken
Met de bijdrage van de donateurs kan het museum de iconische beelden laten terugkeren naar de tuin. Onder andere publiekslieveling de Borstentros van Maria Roosen, de kleurrijke pingpongtafel Pong van Louie Cordero en het bronzen beeld Warrior with Shield van Henry Moore komen terug. Het is veel werk om alle beelden terug te brengen in de tuin. De Borstentros bestaat bijvoorbeeld uit 126 grote, glazen onderdelen die per stuk worden uitgepakt om vervolgens weer in elkaar gezet te worden. Ook zijn er kosten voor restauratie, sokkels en het aanleggen van de stoep voor de pingpongtafel.
Unieke Tichelaar tegel
Bij ieder gedoneerd bedrag hoort een tegenprestatie. Mensen kunnen een unieke Tichelaar tegel kopen, waarvan er op dit moment 82.000 aangebracht worden op de nieuwe vleugel. Men kan er 1, 2 of 3 kopen, of zelfs een heel plateau van 16 stuks. Voor mensen die het museum altijd al een keer voor zichzelf willen hebben is dit hun kans: er kan een exclusief diner en rondleiding door de openingspresentaties met Saskia Bak na sluitingstijd gekocht worden. Voor wie wilt doneren zonder tegenprestatie kan dat natuurlijk ook.
De tegels zijn gemaakt naar idee van Benthem Crouwel Architects, die ook het ontwerp voor de nieuwe vleugel hebben gemaakt. Ze zijn stuk voor stuk uniek en vervaardigd door Koninklijke Tichelaar te Makkum in Friesland. De tegels hebben veertien verschillende tinten en markeren de plek van de stuwwal, waar de vleugel van het museum overheen hangt. Aan de kant van de Rijn zijn de tegels blauwwit en dat loopt over naar steeds donkerdere, aardse tinten aan de kant van de Utrechtseweg. Ze weerspiegelen op die manier de overgang van het rivierenlandschap naar de heuvelachtige Veluwe.
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.