Welkom in Arnhem #4: Zenon Energy

6 Minuten
Zenon Energy

In de coronatijd een bedrijf opzetten in Zuid-Afrika, je vervolgens in Arnhem vestigen en na een paar maanden zoveel vraag hebben dat je in rap tempo op kan schalen; daar komt een enorme dosis passie en energie bij kijken. En dat zie je bij Zenon Energy in alles terug. Zenon biedt revolutionaire oplossingen voor energieopslag. Wat Zenon Energy betreft een must als we naar 100% duurzame energie willen gaan. We spraken oprichter Duan van ’t Slot.

Zenon Energy is een fabrikant van toekomstbestendige energieopslagsystemen en batterijen. Ze hebben een eigen technologie ontwikkeld waardoor batterijen een extra lange levensduur hebben. Die lange levensduur is direct ook het grootste verschil ten opzichte van concurrenten. Batterijen gaan vaak 7 jaar mee, waarvan ze de laatste jaren al minder goed werken. Denk maar aan de batterij van je telefoon; na een paar jaar moet je die twee keer per dag opladen.

Duan van t Slot- Zenon

‘’De batterijen die wij maken, gaan 25 jaar mee. Zo hebben je zonnepanelen en de batterijen dezelfde levensduur. Hoe ik het zie, is dat de enige manier dat je echt de energietransitie kunt realiseren. Want als je je batterijen iedere 5 tot 10 jaar moet vervangen, dan is dat geen toekomst. Op deze manier haal je je investering uit de zonnepanelen en dat maakt het veel logischer en aantrekkelijker’’, vertelt Duan.

1_62 – Foto

Het net is vol  
Energieopslag krijgt nu enorm veel aandacht in de wereld, omdat we allemaal met dezelfde problemen worstelen. Het net is vol. We kunnen velden vol zonnepanelen maken, maar de energie die daaruit voortkomt wordt niet opgeslagen en verdwijnt. ‘’Batterijen bieden de oplossing. De opgeslagen energie kan door een huishouden, stad of bedrijf gebruikt worden wanneer dat nodig is.

Stel je bent overdag aan het werk en de zonnepanelen op je dak wekken energie op. Dan moet je die stroom ook nog kunnen gebruiken als je thuiskomt en de zon niet meer schijnt. Als je daar ’s nachts bijvoorbeeld je auto mee kunt opladen, ben je veel groener bezig dan wanneer je die stroom van het elektriciteitsnet haalt. Je verbruikt dan echt maar een paar gram CO2 per kilometer. Door opslag gaan we een stap verder en kunnen we echt naar 100% duurzame energie.’’

Problemen tackelen
Als batterijen de oplossing zijn, waarom worden die dan nog niet overal gebruikt? Met batterijen zijn er een aantal aspecten die voor problemen kunnen zorgen. De levensduur, veiligheid en performance. ‘’Deze drie punten tackelen we. De levensduur van onze batterijen is veel langer dan normaal. Daarnaast gebruiken we geen normaal lithium, maar titanium. De batterij is in zijn geheel te recyclen. En dan bedoel ik echt van binnen tot de buitenste platen waarin de batterij zit. Dat is iets waar we heel trots op zijn!’’

View_11

Start van Zenon Energy
Duan werkte eerder bij een bedrijf dat batterijen als corebusiness had. Dit bedrijf kocht in China batterijen en verkocht ze vervolgens weer door. Duan wilde het anders doen, innoveren en iets maken. Met behulp van zijn netwerk kon hij toen een start maken met Zenon Energy in Zuid-Afrika.

‘’Ik werkte toen al in Nederland, maar kom zelf uit Zuid-Afrika. Op dat moment was de coronacrisis begonnen en was er in Zuid-Afrika nog het minste kans op een lockdown. Daarnaast was het daar allemaal ook goedkoper.’’

Zenon Energy maakte in Zuid-Afrika een goede start. Om ook in Nederland op de markt te komen, moesten de batterijen naar Nederland gestuurd worden. Iets wat Duan liever anders deed. ‘’Ik denk dat dat een beetje het probleem is van vandaag. Er is een probleem, wat doen we? We importeren de oplossing van ver over zee. Het idee ontstond toen om ons in Nederland te gaan vestigen, hier te bouwen en te zorgen voor energieopslag.’’ Kijkend naar cijfers en kosten dacht Duan in eerste instantie dat het onmogelijk zou zijn. ‘’Wat blijkt, als je goed nadenkt en flink doorzet kan het gewoon. We besloten om de vestiging in Arnhem zelfs tot ons hoofdkantoor te maken.”

IMG_20210729_123335
Zenon Energy
IMG_20210907_163057_017

Arnhem geeft energie
Met het zoeken naar een geschikte vestigingsplek is Zenon Energy geholpen door Oost NL. ‘’Een heel warm contact. Oost NL heeft ons enorm geholpen en wees ons op Arnhem. Ze vertelde dat we hetzelfde gedachtegoed hebben als de stad, toen waren we direct enthousiast. Hier op IPKW zitten we met allemaal bedrijven die de wereld een beetje beter willen maken. Dat geeft veel energie, het voelt familiair. Straks verhuizen we ook naar Connectr, ik denk dat dat open gevoel dan alleen maar sterker wordt. Ik ben heel blij dat we naar Arnhem zijn gekomen!’’

Lokale alternatieven
Zenon Energy probeert zoveel mogelijk van de onderdelen van de batterij aan te passen naar lokale alternatieven. Ook voor technisch personeel en stagiaires zoekt het bedrijf lokaal. ‘’Voor ons is dat het meest logisch. Ik woon zelf in Utrecht, onze verkoopdirecteur woont in Zwolle en onze investeerders in Amsterdam. Toch komen we allemaal graag naar Arnhem toe, om de energie. Voor ons is dat de reden om hier te blijven. De locatie is ook belangrijk. Vanuit hier bereiken we niet alleen de Nederlandse markt, maar ook de Europese. We bieden een oplossing voor een probleem waar veel meer landen mee te maken hebben.’’

IMG_20210215_175720 (1)

Buy to survive
Het kantoor in Zuid-Afrika is nog steeds open. Hier ligt de focus op de Afrikaanse markt die totaal anders is. ‘’In Afrika heerst een buy to survive mentaliteit. Water, elektriciteit alles koop je om te overleven. In Nederland en de rest van Europa gaat het over investeren in de toekomst. Door de hoge betrouwbaarheid van de batterijen sluiten we goed aan op de Afrikaanse markt en de lange levensduur past bij de Europese ambitie om vol voor duurzame energie te gaan.

Met Zenon Energy kan Arnhem een mooi bedrijf toevoegen aan de lijst van innovatieve bedrijven. Lees hier meer over Oost NL of bezoek de ondernemersdesk van de gemeente Arnhem voor meer informatie over starten in Arnhem.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Lynn Kosakoy

4 Minuten
Schrijvende hand