Bourgondisch Arnhem weet waar Tom het graan haalt
Het leven is te kort om brood te eten dat niet echt lekker is. Levensgenieters en Bourgondiërs uit Arnhem, en ver daarbuiten, weten dan ook precies waar ze moeten zijn voor het beste brood; op de Steenstraat. Hier, in het Spijkerkwartier, zit een bakker wiens brood werd gekozen tot het beste van Nederland en die een prijs kreeg voor zijn sociale hart. Een ambachtelijke en duurzame buurtbakker die met, een paar online stapjes, ook graag naar jouw buurt komt voor hemels brood, culinaire cadeautjes en een kraakverse appelflappen.
‘Toen ik opgroeide in Zuid-Limburg wist ik al dat ik bakker wilde worden. In 1986 ging ik bij een biologische bakker in Arnhem werken en kwam ik ook nog eens mijn ‘Arnhemse meisje’ tegen,’ vertelt de goedlachse Tom. ‘Ik ben van deze stad en deze buurt gaan houden. Het multiculturele in combinatie met de sterke binding met de wijk, dat is echt hartverwarmend.’
Boterham met Stroop van Joop
Wie de bakker aan de Steenstraat binnenstapt, ziet al snel dat er wel brood en (heerlijke) zoetwaren zijn maar bijvoorbeeld geen banketafdeling. ‘Wij kiezen ervoor om te maken waar we echt goed in zijn. Mensen komen hier echt voor de pure broodsoorten. Vooral het desembrood, gemaakt van lokale grondstoffen, is een van onze specialiteiten.’ Tom heeft er wel voor gekozen om ook producten te verkopen die bijdragen aan de smaak van het brood, zoals duurzaam geproduceerde ‘Stroop van Joop’, ‘Zeemansboter’ en ‘Café de Paris’ kruiden.
Malen in De Witte Molen
De bakker is duidelijk over hoe hij onderneemt. ‘Wij geloven in kwaliteit boven kwantiteit. Daarom hebben we samenwerkingen met lokale boeren. Het graan laten we malen bij de Witte Molen in Sonsbeek Park, zodat ook deze in stand gehouden kan worden.’ De duurzame ondernemer is ook content over de samenwerking met de andere ondernemers. ‘Ondernemen hier is gewoon leuk.’
Feestdagen voor iedereen
Tijdens deze feestdagen kan niet iedereen naar de Steenstraat komen, daarom heeft Tom ook een online service opgezet. ‘Van brood tot kerststol en van saucijzenbroodje tot koekje. We willen dat mensen die hier niet uit de buurt komen, of die door omstandigheden niet kunnen komen, toch de mogelijkheid hebben om van onze producten te genieten met de feestdagen.’
Heb jij tips?
Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht? Laat het ons weten.