Ome Joop’s Tour als ambassadeur van Arnhem

4 Minuten
OJT op pontje

Het begon allemaal direct na de Tweede Wereldoorlog. Arnhem lag in puin, kinderen vermaakten zich op straat en deden daar de naam “straatjeugd” eer aan. Krantenverkoper Joop Legerstee besloot in 1950 dat het zo niet langer kon. Samen met politieagent Arie van Veldhoven organiseerde hij activiteiten voor de jeugd. Ome Joop’s Tour was geboren.

Onder de naam ‘Tour der Verenigde Naties’ nam Joop Legerstee jaarlijks zo’n zestig Arnhemse kinderen mee tijdens een fietsvakantie in de omgeving van Arnhem. Kinderen die het thuis niet breed hadden, konden op die manier toch op vakantie. Bovendien kon Joop Legerstee de kinderen tijdens de tour nog wat goede manieren bijbrengen.

De wielerronde werd in de jaren erna al snel liefkozend ‘Ome Joop’s Tour’ genoemd. Sinds de jaren tachtig is het de officiële naam van de wielerronde. Meer dan zeventig jaar na dato is Ome Joop’s Tour nog altijd springlevend. Het is het oudste evenement in Arnhem.

 

Joop Legerstee

Normen en waarden
“De jeugd is veranderd, de maatschappij is veranderd, maar het idee achter Ome Joop’s Tour is nog altijd hetzelfde. Geef kinderen mee wat ze nodig hebben in de maatschappij. Dat is de basis. Dat blijft.” Aan het woord is Marcel Legerstee. Inderdaad de zoon van. Hij is sinds 1987 de drijvende kracht achter de wielerronde. “Maar ik ben er al wat langer bij betrokken hoor”, zegt hij lachend. “Als baby in de reiswieg ging ik al mee.

Ome Joop’s Tour heeft net als in de begintijd als doelstelling om kinderen tussen de 9 en de 12 jaar uit achterstandsgezinnen een fijne vakantie te geven. Daarbij loopt het bijbrengen van normen en waarden en respectvol met elkaar omgaan nog altijd als een rode draad door de wielerronde. “Dat is onmisbaar in de maatschappij en het is nodig voor hun toekomst”, aldus Legerstee. Bij Ome Joop’s Tour gaat het er niet om wie er het snelste is. Of je goed met je teamgenoten samenwerkt, of je je rotzooi opruimt en of je je aan de spelregels houdt: dat zijn de zaken die beloond worden met een gele of groene trui.

 

Marcel Legerstee

Indrukwekkende karavaan
Tien dagen lang reist Marcel Legerstee iedere zomer met een indrukwekkende karavaan aan volgwagens dwars door Nederland. De stoet met 150 fietsers wordt begeleid door onder meer een bezemwagen, een plasbus, een radiobus, een ‘tourdokter’ en andere volgwagens. Ales bij elkaar bestaat het wielercircus uit 250 kinderen, vrijwilligers en sponsors. De organisatie van Ome Joop’s Tour gebeurt “op z’n Ernems”, vertelt Legerstee. “We doen niet aan dikke rapporten. Hup. Handen uit de mouwen en aan de slag. Ik ben dan misschien wel het gezicht van Ome Joop’s Tour, maar we doen het met z’n allen. Met zeventig vrijwilligers en niet te vergeten de vele sponsors.”

Finish Valkenhuizen

Om de wielerronde te organiseren, krijgt Ome Joop’s Tour subsidie van de gemeente Arnhem en van andere instanties. Omdat de gezinnen waar de kinderen vandaan komen het niet breed hebben, betalen kinderen die meefietsen een symbolisch bedrag van 20 euro. Voor kinderen uit een gezin met een Gelrepas is deelname zelfs gratis. Legerstee: “Maar we willen altijd meer dan dat we geld hebben. Gelukkig hebben we heel veel shirtsponsors. Ieder team van zes kinderen heeft zijn eigen sponsor. Veel bedrijven in Arnhem zijn voor 1.500 euro sponsor. Van een tandartspraktijk tot een schoonmaakbedrijf. Samen krijgen we het ieder jaar weer voor elkaar.”

Caravaan Ome Joops Tour

Ambassadeur
“Een evenement zoals Ome Joop’s Tour is uniek in Nederland”, vertelt Legerstee. “Er zijn wel meer wielerrondes voor kinderen, maar wij zijn de enigen die door het hele land rijden. We zijn op die manier een beetje ambassadeurs van de stad. We laten zien hoe het kan: het kweken van kameraadschap en het tonen van hulpvaardigheid en tolerantie. Dat doen we met een groep kinderen uit hele verschillende milieus en culturele achtergronden.”

Ome joops tour busje

Over Ome Joop’s Tour is in 2020 een boek geschreven waarin de geschiedenis van de wielerronde in vogelvlucht wordt doorgenomen. Legerstee: “Veel vrijwilligers hebben zich tientallen jaren ingezet. Zij worden in het boek in het zonnetje gezet. Daarnaast staan er in het boek interviews met volwassenen die als kind hebben meegefietst. Een van hen is nu piloot. Het is mooi om te zien hoe kinderen later terecht zijn gekomen.”

 

Kijk voor meer informatie en om het boek te bestellen op Ome Joop’s Tour.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Amy M.K. Croqué

1 Minuut
Schrijvende hand