Koploper bij klimaatadaptatie: asfalt eruit, gras erin

3 Minuten
Zaadje planten

Een beetje verbaasd waren we in Arnhem wel toen er enorme internationale aandacht was voor de plannen die Arnhem heeft om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Zelfs de Verenigde Naties twitterde erover.

“Nederlandse stad verandert haar inrichting als voorbereiding op wereldwijde klimaateffecten”, kopte de Engelse krant The Guardian. “Tien procent van het asfalt moet vervangen worden door gras en andere planten. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat Arnhem extreme droogte, hitte of plensbuien aankan.”

De BBC meldde dat Arnhem de eerste stad in Nederland is die zich schrap zet voor de gevolgen van klimaatverandering. “Pleinen en winkelcentra krijgen schaduwroutes en koelteplekken. Bomen krijgen meer ruimte.” Aanleiding voor alle aandacht was de presentatie van een tienjarenplan van de gemeente Arnhem om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Dat plan kwam niet uit de lucht vallen. Arnhem is namelijk al jaren bezig met de gevolgen van klimaatverandering en klimaatadaptatie.

Grasparkeren voor klimaatadaptatie Arnhem

Parkeren op gras
De kiem voor deze plannen werd in 2016 gelegd. Initiatieven van inwoners en bedrijven om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen, kwamen vaak niet van de grond. Omdat je samen sterk staat, werden de koppen bij elkaar gestoken. Zes keer per jaar werd door platform Arnhem Klimaatbestendig een Klimaatcafé georganiseerd waar meer dan honderd bevlogen inwoners, milieuorganisaties, bedrijven en de gemeente Arnhem bij elkaar kwamen. En dat werkte!

Een inwoner uit Heyenoord zag bij iedere plensbui duizenden liters water door zijn straat naar beneden stromen. Dat zorgde voor wateroverlast in een lagergelegen wijk. Was het niet mogelijk om grastegels in de straat te leggen zodat het water meteen weg kon lopen, vroeg hij zich af? Er werd een pilotproject geregeld. De gemeente betaalde de aannemer, de bewoners zorgden voor onderhoud van het gras, een bedrijf in de groensector leverde voor een schappelijke prijs de tegels.

Groene daken voor klimaatadaptatie in Arnhem

Groene daken tegen hittestress
Bert Roete uit de wijk Molenbeke wilde graag meer groene daken in zijn wijk. Dat is niet alleen mooi. Het is ook een goed instrument tegen hittestress, het vergroot de biosdiversiteit en het is een middel om overmatige regenval op te vangen. “Hoe meer mensen een groen dak hebben, hoe koeler het is”, aldus Roete. Roete verzamelde twintig wijkbewoners die mee wilden doen. Met steun en kennis van het zogeheten AANjaagfonds van de gemeente Arnhem werden de groene daken vervolgens door de bewoners zelf aangelegd.

Broedplaats van initiatieven
Via het Klimaatcafé ontstonden op die manier overal in Arnhem nieuwe initiatieven voor klimaatadaptatie. Van het creëren van honderden prachtige geveltuinen in het Spijkerkwartier tot het loskoppelen van de hemelwaterafvoer in de Geitenkamp. In alle wijken in Arnhem zijn voorbeelden te vinden van projecten waar gewerkt wordt aan de klimaatbestendigheid van de stad.

Arnhem is al jarenlang een broedplaats waar bewoners, bedrijven en de gemeente samenwerken aan initiatieven om de stad nog groener te maken dan ze al is. Arnhem moet niet alleen nu, maar ook in de toekomst een groene en leefbare stad blijven. Klimaatadaptatie is voor Arnhem een must. En dus zetten we daar samen onze schouders onder. Voor de wereld is dat misschien nieuws. Voor Arnhemmers is het niets bijzonders.

Klimaatcafé voor klimaatadaptatie Arnhem

Kijk voor meer informatie over klimaatadaptatie in Arnhem op Arnhem Klimaatbestendig of neem het artikel over Arnhem in The Guardian nog eens rustig door.

Beeld
Grasparkeren: Erik Opdam
Groene daken: Marcel Pennings
Klimaatcafé: Barbara Kerkhof

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

5 innovatieve bedrijven die iedereen zou moeten kennen

4 Minuten
Samen in de auto Allego