Introdans: al 50 jaar de mooiste voorstellingen voor een breed publiek

2 Minuten
Introdans

Introdans bestaat dit jaar 50 jaar. Een jubileum dat niet zomaar voorbij mag gaan. Introdans is onlosmakelijk verbonden aan Arnhem. In dit verhaal zoomen we in op het ontstaan van het dansgezelschap en de veranderingen die er door de jaren heen zijn geweest.

Introductie tot dans
In 1971 volgde Ton Wiggers de toneeldans- en de docentenopleiding aan de Arnhemse Dansacademie. Het viel hem op dat veel van de studenten na hun opleiding vertrokken richting Randstad. Er ontbrak een oostelijke dansvoorziening en dat liet een gat achter. Zonder werkgelegenheid moesten de studenten wel vertrekken. Ton Wiggers besloot dit gat op te vullen.  

Samen met Hans Focking die op dat moment een theaterbureau in Arnhem had, richtte hij de eerste balletwerkgroep Studio L.P. op. Deze balletwerkgroep was de voorloper van Introdans. Het doel was duidelijk: ballet in de ruimste zin des woords onder de aandacht brengen van een zo groot mogelijk publiek. Iets waar Introdans ook al die jaren later nog voor staat.

Introdans
Introdans
Introdans programma TUTTI

Erkenning
In de beginjaren kreeg het dansgezelschap nog geen subsidie van de gemeente. Ze moesten zich bewijzen. Na veel lobby en nadat er gezien werd dat het gezelschap goed functioneerde, kreeg de groep projectsubsidie van de gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en Overijssel. Het dansgezelschap kreeg een groter pand en de naam veranderde in Intro Dans. Een afkorting van introductie tot dans. 

In de jaren tachtig kwam er een stuk meer geld beschikbaar. Met dit geld konden er gastchoreografen worden ingezet. Hierdoor kwamen er veel invloeden van buitenaf, iets dat Ton heel waardevol vond. Eind jaren tachtig verhuisde het dansgezelschap naar het huidige pand en veranderde ook de naam naar Introdans.

Introdans

Midden in de maatschappij
Introdans zie je in de theaters, maar ook geregeld midden in de maatschappij. Met de aparte educatie afdeling komen ze terecht op een groot aantal onderwijsinstellingen. Van speciaal onderwijs tot hogescholen. De boodschap die Introdans hier uitdraagt is: ‘’iedereen kan dansen’’. Naast de scholen, werkt Introdans ook met andere culturele en maatschappelijke instellingen samen om projecten en producties op te zetten. Dit wordt dan voor een bepaalde wijk of doelgroep gedaan. 

Dansen als nooit te voren
Al die jaren later blijft Introdans nog steeds trouw aan de missie een breed publiek met ballet kennis te laten maken. Er zijn ondertussen al honderden voorstellingen gemaakt, waarin geen doelgroep is overgeslagen. Introdans en Arnhem zijn met elkaar verbonden en het dansgezelschap is niet meer weg te denken uit onze stad. We kijken uit naar alle bijzondere producties die er de aankomende 50 jaar nog aankomen.

Lees hier meer over de bijzondere producties van Adriaan Luteijn of kijk eens in de agenda van Introdans.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Op ontdekkingstocht door de 7 straatjes

5 Minuten
7 straatjes