Een win-win-win-win-winsituatie met het BuurtGroenBedrijf

2 Minuten
Buurtgroenbedrijf Arnhem

 Kijk naar een foto van het Arnhemse Spijkerkwartier tien jaar geleden en je ziet een heel andere wijk dan nu. Natuurlijk. De statige herenhuizen staan er nog net zo trots en stralend bij als toen. Maar de wijk is afgelopen jaren heel veel groener geworden! Drijvende kracht achter die vergroening is het BuurtGroenBedrijf.

Lopend door de Spijkerstraat in het hart van het Spijkerkwartier,  zie je het meteen: hier wonen mensen die er alles aan doen om hun wijk zo groen en zo mooi mogelijk te maken. Overal waar het kan zijn kleurige bloemperken aangelegd. Groene balkons sieren de straat. Vrijwel ieder huis heeft een geveltuin waar stokrozen, seringen of klimop staat. Vers geplante bomen langs de stoep maken het beeld compleet.

Spijkerkwartier 2020_07_21 Spijkerstraat 023

Koploper bij klimaatadaptatie
Arnhem staat bekend als koploper op het gebied van klimaatadaptatie. Door de klimaatverandering is het een grote uitdaging om versteende wijken zoals het Spijkerkwartier ook in de toekomst leefbaar te houden. Via het BuurtGroenBedrijf wordt er alles aan gedaan om de wijk klimaatbestendig te maken. Doel van het BuurtGroenBedrijf is om een groene en sociale wijk te realiseren waar bewoners zelf eigenaarschap nemen over de kwaliteit van de leefomgeving. Samenwerken met bewoners is daarbij het sleutelwoord. En dat dit fantastische resultaten oplevert, bewijst het voorbeeld uit de Spijkerstraat.

Spijkerkwartier Arnhem

Hittestress en overstromingen
Dat het vergroenen van het Spijkerkwartier geen overbodige luxe is, bewees een hittekaart die gemeente Arnhem een aantal jaren geleden liet maken. Op een hete zomerse dag is de temperatuur in het Spijkerkwartier wel zeven graden hoger dan in Sonsbeek. Het beste medicijn tegen deze hittestress is zorgen voor meer groen in de wijk. Een stoep is op een hete dag 70 graden. De temperatuur van een bloemperk is 30 graden. Het vervangen van stenen door beplanting heeft nog een ander groot voordeel. Bij hoosbuien kan het water makkelijker via de grond afgevoerd worden. Ook dat is nodig.

Spijkerkwartier Groenbedrijf

Bij de laatste piekbui waar het Spijkerkwartier mee te maken had, liepen meer dan 500 souterrains in de wijk onder water. Voor bewoners heeft de vergroening die het BuurtGroenBedrijf stimuleert nog een ander voordeel: hoe groener de wijk, hoe hoger de waarde van de huizen. Bovendien zorgt al dat groen ervoor dat zich nieuwe dieren in de wijk vestigen.

Kijk in het Spijkerkwartier  niet vreemd opals je een specht hoort tikken, een zeldzame vogel als de grote gele kwikstaart ziet vliegen of een vleermuis ziet fladderen. Dat zijn niet de dieren die je midden in de stad verwacht, maar in het Spijkerkwartier zitten ze wel! net BuurtGroenBedrijf is inmiddels een voorbeeld voor heel veel andere wijken in Arnhem en in Nederland. Heel logisch. Het is een win-win-win-win-winsituatie.

Lees meer over het BuurtGroenBedrijf.
Beelden met bewoners: Tania Leontyuk

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

De Groene Rijders brengen de winkels en horeca naar je toe

3 Minuten
Groene Rijders Arnhem