Duurzaam design met een goed verhaal: dat is Fraenck

2 Minuten
Winkel Fraenck

In het centrum van Arnhem, aan de oever van de Jansbeek , bevindt zich een bijzondere winkel. Bij Fraenck kun je terecht voor tassen en accessoires om trots op te zijn. Ontworpen door het ontwerpduo Ratna Ho en Pascal Mulder, gemaakt van materiaal dat anders weggegooid zou worden en vervaardigd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In de winkel van Fraenck, die maar liefst 300 vierkante meter groot is, kun je terecht voor prachtige tassen in allerlei soorten en maten. Je vindt in de conceptstore niet alleen schoudertassen en rugtassen, maar ook totebags, weekendtassen en heuptassen. Alle mode-accessoires die je hier vindt, zijn gemaakt van snijverlies van zeilmakerijen en restpartijen kunstleder. Materiaal dat anders in de afvalcontainer zou belanden, krijgt nu een nieuw leven als designertas. In de winkel wordt niet alleen de collectie van Ho en Mulder verkocht. Er worden ook producten verkocht van andere (Arnhemse) ontwerpers die de visie van Fraenck delen.

FRAENCK Tas

Niet het eerste ontwerpduo
De tassen en accessoires die in de winkel verkocht worden, zijn ontworpen door Ratna Ho en Pascal Mulder. Deze twee succesvolle ontwerpers vonden elkaar in 2007 op de kunstacademie in Arnhem, waar Ratna Fashion Design studeerde en Pascal Product Design. Vanaf hun eerste ontmoeting deelden Ho en Mulder een passie voor het ontwerpvak. Niet veel later ontstond een collectie die diervriendelijk, sociaal en lokaal geproduceerd wordt. Dat mondde niet alleen uit in een eigen merk, maar ook in een winkel waar de producten verkocht worden. Ratna Ho en Pascal Mulder zijn niet het eerste bekende ontwerpduo dat werd opgeleid aan ArtEZ in Arnhem. Ook bekende ontwerpers als Spijkers & Spijkers en Arnold van Geuns en Clemens Rameckers van modeduo Ravage studeerden eerder af in Arnhem.

Ho & Mulder

Inclusieve wereld
Fraenck is niet alleen een winkel die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De tassen die je in de winkel vindt, zijn bovendien vervaardigd door mensen die een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt. Voor Fraenck is maatschappelijk ondernemen een vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfsvoering. ”We geloven in een inclusieve wereld”, legt het ontwerpduo uit. Dat betekent dat ‘Team Fraenck’ bestaat uit een bonte mix aan Wajongers, statushouders en andere mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen. In een jaar tijd waren bij Fraenck achttien mensen actief via een werkleertraject. Een werkleertraject is bedoeld om mensen meer vaardigheden bij te brengen, waardoor ze een grotere kans hebben op regulier werk. Drie van de achttien mensen die bij Fraenck een werkleertraject volgden, hebben inmiddels een baan gevonden. De conceptstore Fraenck op de Beekstraat 30 in Arnhem is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.30 uur.

Voor meer informatie kijk op Fraenck.

waste materials Fraenck

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Hul le Kes Recovery Garden: herstel de waarde van jouw kleding

4 Minuten
Hu le Kes Recovery Garden