Burgers’ Zoo: al honderd jaar innovatief en toonaangevend

2 Minuten
Burgers´ Zoo familie foto

Koninklijke Burgers’ Zoo is een van de meest toonaangevende dierentuinen ter wereld. De Arnhemse dierentuin is in haar hele bestaan koploper geweest in de manier waarop dieren gehuisvest worden. Burgers’ Zoo dankt haar naam aan de eerste eigenaar. Johan Burgers verhuisde zijn fazanterie in 1924 vanuit ’s Heerenberg naar het groene en lommerrijke Arnhem. Hier kon hij de revolutionaire en vernieuwende ideeën die hij had voor zijn dierenpark uitvoeren.

Eerste chimpanseekolonie
Als een van de eerste dierentuinen ter wereld creëerde Burgers dierenverblijven voorroofdieren zonder tralies. Hij liet grote dierenverblijven bouwen met kunstmatige rotspartijen. Leeuwen, beren en tijger sliepen hier vrij rond. In plaats van tralies werden de dieren tegengehouden door natuurlijke obstakels zoals water. De vernieuwende geest van Johan Burgers is altijd gebleven. In 1969 opent zijn klein zoon Antoon van Hooff, die inmiddels directeur is, bij de dierentuin het eerste safaripark vanEuropa. Vanuit je auto tussen de wilde dieren rondrijden? Dat was ongekend! In de jaren zeventig baart Burgers’ opzien met de opening van de eerste chimpanseekoloniein een dierentuin ter wereld. Later komt er een vergelijkbaar verblijf voor gorilla’s. Nadat burgers’ aantoonde dat dit kon, namen veel andere dierentuinen dit idee over.

Chimpansee Burgers'Zoo

Ecodisplay
Van Hooff introduceert eind jaren tachtig het begrip ‘ecodisplay’; het kunstmatig weergeven van een ecosysteem, waarbij de nadruk ligt op de beleving. Burgers’ Bush is bij de opening in 1988 toonaangevend voor de nieuwe visie op dierentuinen. Na de Bush komt de Desert. Tijdens de opening door Prins Bernhard krijgt de prins meteen te maken met een hagedis die aan de anjer in zijn knoopsgat knabbelt. Revolutionair is in het jaar 2000 ook de Ocean, waar je als bezoeker echt het gevoel krijgt dat je afdaalt ineen tropische koraalzee. De Ocean in Burgers’ Zoo is het eerste zee-aquarium ter wereld dat niet aan zee ligt. In grote installaties boven het aquarium maakt Burgers’ het zeewater zelf

Bouw Bush Burgers'Zoo
Desert Burgers'Zoo
Aardvarken Burgers'Zoo
Mangrove Burgers'Zoo
Ocean Burgers'Zoo

Mangrovehal
Het nieuwste ecosysteem van Burgers’ werd een paar jaar geleden geopend. Burgers’ Mangrove is gebaseerd op een natuurgebied in Belize. Om dit gebied te beschermen, kreeg de Arnhemse dierentuin in Belize het beheer over een natuurgebied van 400 vierkante kilometer dat bestaat uit tropisch regenwoud en mangrovebos. Burgers’ Zoo is namelijk niet alleen toonaangevend waar het gaat over het verzorgen en huisvesten van dieren. Burgers’ loopt ook voorop bij natuurbehoud. Na al die jaren en veranderingen is de dierentuin nog steeds een familiebedrijf, met Alex van Hooff aan het stuur sinds 2004. Een betrokken directeur die je zomaar tegen het lijf loopt als je door Burgers’ struint.

Alex van Hooff

Voor meer informatie kijk op Burgers’ Zoo.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Het vernieuwde Museum Arnhem is klaar voor de toekomst!

3 Minuten
Museum Arnhem