Arnhem is een stad om op te eten

3 Minuten
Stadslandbouw Arnhem

Wat is de overeenkomst tussen de groente die je krijgt bij het Arnhemse top-restaurant The Green Rose en de groente in de kratten van de Voedselbank? Ze zijn allebei afkomstig van stadslandbouw in de stad. Stadslandbouw in Arnhem is bezig aan een enorme opmars. Stadslandbouw was een paar eeuwen geleden nog de normaalste zaak van de wereld. Al het eten dat nodig was in de stad, werd direct buiten de stadsmuren geteeld. In Arnhem gebeurde dat eeuwenlang aan de oostkant van de stad, waar het voedsel werd bewaard in een opslagplaats, een ‘spijker’. Het Spijkerkwartier dankt er zijn naam aan.

Sla haal je uit de buurtmoestuin
Tegenwoordig is stadslandbouw weer helemaal hip, zeker in een stad als Arnhem waar de liefde voor groen in de wortels van de stad zit. Dat stadslandbouw in Arnhem door zoveel inwoners omarmd wordt is eigenlijk heel logisch. Stadslandbouw levert groente en fruit op. Bovendien draagt het ook bij aan biodiversiteit, leefbaarheid, gezondheid, de lokale economie en flexibel ruimtegebruik van de stad. Geen wonder dus dat de gemeente Arnhem een nieuwe subsidieregeling in het leven heeft geroepen om inwoners met groene vingers verder te stimuleren om nog meer ‘eetbare tuinen’ in de stad te creëren dan er al zijn.

 

4833

In Arnhem vind je op veel plaatsen al buurtmoestuinen waar buurtbewoners voor elkaar en met elkaar voedsel telen. Niet in ouderwetse volkstuintjes langs de rafelranden van de stad, maar gewoon midden in de wijk. Vaak tussen de huizen. Klarendal, Presikhaaf, het Spijkerkwartier, de Geitenkamp, Malburgen, Vredenburg: vrijwel iedere wijk in Arnhem heeft al jarenlang zijn eigen buurtmoestuin waar op een kleinschalige manier sla, kruiden en boontjes geteeld worden.

Moestuin Arnhem

Groenten voor de Voedselbank
Het terrein aan de Mooieweg in Rijkerswoerd is te groot om als buurtmoestuin bestempeld te worden. Dit is een volwaardige stadsboerderij waar tientallen vrijwilligers, vaak met een achterstand tot de arbeidsmarkt, biologische groenten telen. Een klein deel van de groenten die hier verbouwd wordt is voor de vrijwilligers zelf. Het overgrote deel wordt geschonken aan de Voedselbank. “Zo dragen we bij aan verse producten voor mensen die de Voedselbank hard nodig hebben”, aldus Stadslandbouw Mooieweg.

Stadslandbouw in Arnhem, Kweektuin

Kweekland is een andere collectieve groentetuin in de stad. Bij Kweekland, aan de rand van Sonsbeek, kun je voor een vast bedrag per jaar een zogeheten ‘oogstaandeel’ kopen. Daarmee kun je van 1 juni tot 1 december in de stadstuin komen oogsten voor eigen consumptie. Niet alleen groenten, maar ook fruit en walnoten zijn onderdeel van het pakket. De vraag naar oogstaandelen is zo overweldigend groot dat Kweekland nu bezig is om extra land aan te kopen om aan de  vraag te kunnen voldoen.
Kortom: Arnhem is een eetbare stad. Het zit in onze wortels.

Lees meer over Stadslandbouw Mooieweg

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Nederlands Openluchtmuseum brengt de geschiedenis tot leven

2 Minuten
Nederlands Openluchtmuseum